چگونه مشاور کسب و کار شویم؟(راهنمای جامع ورود به حرفه مشاوره کسب و کار)

چطور مشاور کسب و کار شویم؟

مشاوره کسب و کار یک حرفه کاملا تخصصی و پرچالش است وشاید در دنیای کسب و کارهای امروزی افراد زیادی تمایل داشته باشن به عنوان یک مشاور کسب و کار فعالیت کنن. اما این حرفه مشابه خیلی از مشاغل دیگه به این شکل نیست که با اطلاعات کم و ناقص بشه در اون فعالیت کرد. بنابراین اگر تمایل دارین بدونین چطوری مشاور کسب و کار بشین این مقاله رو تا انتها با من همراه باشین.

عزیز داداش سلام، من رضا نکوئی هستم، مدیر و مدرس آموزشهای سایت صفر تا هزار کسب و کار و در این مقاله قدم به قدم برای تبدیل شدن به یک مشاور کسب و کار راهنماییت میکنم.

 

مشاوره کسب وکار یعنی چی ؟

مشاوره کسب و کار به معنای ارائه راهکارها، استراتژی‌ها و توصیه‌های عملی برای بهبود عملکرد یک شرکت یا کسب و کار است. مشاوران کسب و کار با تحلیل دقیق وضعیت شرکت‌ها یا کسب و کارها، مشکلات اونها رو شناسایی میکنن و راهکارهای مناسبی برای بهبود عملکرد و دستیابی به اهداف تجاری پیشنهاد میدن.

خلاصه اینکه دکتر کسب و کارن دیگه. وقتی مدیر یک کسب و کار نمیدونه مشکل چیه که رشد نمیکنه، میتونه به یک مشاور کسب و کار مراجعه کنه. مشاور کسب و کار با پرسیدن سوالات متعدد از کم و کیف و نحوه فعالیت اون کسب و کار مطلع میشه و بعد مراحل قدم به قدم و اینکه دقیقا چیکار کنه تا اوضاع روبراه بشه رو خدمت اقا یا خانم مدیر کسب و کار ارائه میکنه.

 

مهارت‌ها و دانش‌های مورد نیاز برای مشاور شدن:

اگر قرار باشه به عنوان یک مشاور کسب و کار فعالیت کنین باید مهارت ها و تخصص های زیادی رو یاد بگیرین و علاوه بر یادگرفتن باید تجربه کنین. این طوریه که دقیقا دستتون میاد چه نکاتی رو به چه کسب و کاری پیشنهاد کنین تا به موفقیت بیشتر برسن.

مهارتهای مختلفی که برای تبدیل شدن به یک مشاور کسب و کار نیاز دارین رو در ادامه بصورت خلاصه برای اطلاع بیشتر شما خدمتتون ارائه میکنم:

 

مهارت های مدیریت و رهبری:

اگر نیاز باشه یک مشاوره کسب و کار دقیقا وارد محیط کسب و کار شما بشه و خودش مستقیما بر هدایت و رهبری تیم و مجموعه شما نظارت و فعالیت داشته باشه، یکی از مهارتهایی که باید داشته باشه مهارت رهبری و مدیریت تیمه.

برای تبدیل شدن به مشاور کسب و کار باید توانایی های مدیریت و به نتیجه رسوندن پروژه ها از طریق سایر افراد رو داشته باشی. وقتی از کسب و کار صحبت میکنیم یعنی از نتیجه و درآمد و موفقیت صحبت میکنیم، وقتی از موفقیت صحبت میکنیم در بسیاری از موارد از فعالیت اصولی یک گروه صحبت میکنیم و وقتی قرار باشه یک گروه و یک تیم فعالیت اصولی داشته باشن، نیاز به یک مدیر و رهبر قطعا احساس میشه و به این شکل اثبات میشه که یک مشاور کسب و کار باید مدیر و رهبر خوبی هم باشه.

 

مهارت های تحلیل بازار و چیدن استراتژی:

اگر قرار باشه به یک مشاوره کسب و کار تبدیل بشیم باید مهارتهای تحلیل بازار و برنامه ریزی و استراتژی چیدن رو بدونیم. اگر از مشاور کسب و کار صحبت میکنیم باید بدونیم که هر کسب و کار برای رسیدن به موفقیت، باید از پل رقابت با رقبا عبور کنه. وقتی یک کسب و کار به اوج شهرت و درآمد میرسه که از رقبای خودش بهتر و برتر باشه.

خوب چطوری میشه از رقبا بهتر و برتر بود؟

تا زمانی که ندونیم رقبا کیا هستن و چه قدرتی دارن چطوری میتونیم از اونها بهتر و برتر باشیم؟ بنابراین طبق این توضیحات یک مشاور کسب و کار باید بتونه به خوبی بازار رو تحلیل کنه، رقبا رو زیر ذره بین ببره ، خوبی ها و بدیها رقبا رو استخراج کنه و پلن و برنامه ای به ما بده که طبق اون کارهایی رو انجام بدیم تا از رقبا بهتر و برتر بشیم.

این طوریه که تحلیل بازار و ارائه استراتژی لازم برای تسلط بر بازار از مهارتهای کلیدی هر مشاور کسب و کار است.

 

مهارت های ایجاد ارتباط با مشتریان:

مشتریان بخش جدایی ناپذیر هر کسب و کار و بخش بسیار با اهمیت هر کسب و کار برای رسیدن به درآمد هستن. بهترین مشتریان هر کسب و کار چه کسانی هستن؟ این افراد بیشتر در کجاها حضور دارن؟ چطوری میشه با این افراد ارتباط گرفت و اونها رو قانع کرد که از کسب و کار ما خرید کنن؟

انجام این موارد کار ساده ایه؟ و هر کسی میتونه این مدلی بهتریان مشتریان رو پیدا کنه و اونها رو خریدار تبدیل کنه؟

اینجاست که مهارتهای ارتباطی یک مشاور کسب و کار به خوبی روشن میشه و کاملا روشن میشه که یک مشاوره تخصصی کسب و کار بدون این نکات حتما ایراد داره.

 

مهارت های مالی و حسابداری:

برای تکمیل شدن اطلاعات و تخصص های هر مشاوره کسب و کار، دانستن از مهارتهای مالی و حسابداری هم لازمه ! وقتی از کسب و کار صحبت میکنیم از درآمد و پول صحبت میکنیم، شرکت یا کسب و کاری که رشد نمیکنه و یکی از مشکلاتش ضعف در مسائل مالی و حسابداریه، چطوری یک مشاور کسب و کار مشکل این قسمت رو حل کنه وقتی هیچی از حسابداری و حسابرسی نمیدونه؟

البته متخصص نرم افزارهای حسابداری بودن لازم نیست، حداقل ها و مقدمات این حرفه کفایت میکنه تا در صورت نیاز از متخصص و مشاور خاص مالیاتی و حسابداری کمک گرفته بشه.

 

مهارت های کسب و کار آنلاین و آفلاین :

وقتی از مشاور کسب و کار صحبت میکنیم ، یعنی از شخصی صحبت میکنیم که بتونه کسب و کار ما رو رشد بده ، حالا اگر کسب و کار ما کلا آنلاین باشه چی ؟ یکی از ضعف هایی که تقریبا اکثر مشاوران کسب و کار امروزی دارن اینه که فقط در یک مدل کسب و کار یا آفلاین یا آنلاین تخصص دارن.

دنیای امروز بسیاری از کسب و کارها رو آنلاین کرده، فروش از طریق سایتهای آگهی ، فروش از طریق شبکه های اجتماعی، فروش از طریق وب سایت ها و … روشهایی است که درآمد خیلی عالی هم ایجاد میکنه و من خودم از درآمد آنلاین بسیار استفاده میکنم و اگر به منوی خدمات رشد کسب و کار در بالای سایت من مراجعه کنین ملاحظه خواهین کرد که خود من چندین کسب و کار آنلاین دارم.

بنابراین اگر قرار باشه به یک مشاور کسب و کار واقعی تبدیل بشی باید هم از مراحل رشد کسب و کار آفلاین بدونی و هم به راحتی یک کسب و کار آنلاین رو به موفقیت برسونی.

 

مهارت های تجربی و عملی :

به صرف دانستن و خوندن اطلاعاتی در زمینه رشد کسب و کار شما به یک مشاور با تجربه و واقعی تبدیل نمیشی. مشکل دیگه بسیاری از مشاوران کسب و کار مملکت ما اینه که خودشون اصلا کسب و کاری نداشتن و درگیر مراحل روزمرگی های مختلف یک شغل نبودن.

تجربه داشتن و در دل یک کسب و کار واقعی بودن و با چالش ها و بدبختی اون دست و پنجه نرم کردن هم از الزامات تبدیل شدن به یک مشاور حرفه ای کسب و کار است.

تا وقتی لمس نکردی و از چاله ها در نیومدی و در چاه ها نیفتادی و دوباره برای بیرون اومدن از چاه تلاش نکردی، چطوری میخوای به بقیه بگی چیکار کنن تا از چاله ها و چاه های مسیر رشد کسب و کارشون به سلامت عبور کنن؟

مراحل تبدیل شده به مشاور کسب و کار

طبق توضیحاتی که بالاتر خدمتتون عرض کردم، یک متخصص و یک مشاور کسب و کار باید مهارتهای زیادی داشته باشه و در اون مهارتها علاوه بر اطلاعات و دانش، تخصص و تجربه عملی داشته باشه.

بنابراین اگر میخوای به یک مشاوره کار بلد رشد کسب وکار تبدیل بشی، باید بری و همه مهارتهایی که بالاتر خدمتت عرض کردم رو یاد بگیری و تجربه کنی، تازه اینم فراموش نکن که در این مقاله فرصت گفتن و توضیح دادن خیلی از مهارتهای دیگه که لازمه نیست.

در کل مراحل زیر رو میتونی به عنوان یک چک لیست برای تبدیل شدن به مشاور کسب و کار داشته باشی و بهش عمل کنی تا از نقطه صفر فاصله قابل توجهی بگیری.

  • آموزش و یادگیری مهارتهای فراوان
  • کسب تجربه و کار عملی
  • شبکه سازی با کارآفرین ها و مدیران کسب و کارها
  • کسب اعتبار و شهرت و نشون دادن تخصص
  • و خیلی ….. دیگه

 

چالش ها و فرصت ها برای مشاور شدن:

به هر کسب و کاری که نگاه کنی میبنی چالش های زیادی برای رشد و رسیدن به موفقیت وجود داره، مشاور متخصص کسب و کار شدن هم از این قائده مستثنی نیست. اینکه مشکلات مشاور شدن و درآمد داشتن خودت رو شناسایی کنی، شاید چالشی جذاب تر و شاید سخت تر باشه که بالاخره اگر به این حرفه ورود کردی باید منتظر اون باشی.

جذب مراجعه کننده برای دفتر مشاوره خودت و کسب درآمد از اونها و رقابت با مشاوران دیگه شاید مسیر به درآمد رسیدن شما رو سخت تر کنه اما فرصت های زیادی هم در این مسیر وجود داره.

این همه کسب و کار جدید و نوپای و حتی قدیمی که در مسیر رشد کسب و کار مشکل دارن و نیاز به یک راهنما !

بنابراین فرصت های زیادی هم در این مسیر وجود داره که میتونه آینده شغلی و درآمد شما رو تضیمین کنه البته به شرطی که اون همه مهارت و تخصص و تجربه ای که بالاتر گرفتم رو فرا بگیری و عالی تو مشتت داشته بشی.

 

کلام آخر :

به نظر من کسانی میتونن به یک مشاور باتجربه کسب و کار تبدیل بشن که ابتدا یک شغل مرتبط داشتن و بعد از سالها مدیریت اون کسب و کار، تصمیم به مشاور شدن گرفتن. منظور اینه که اول باید کسب و کاری مرتبط داشته باشی و بعد اطلاعاتت رو کامل کنی و مشاور بشی.

اما اگر بخوای اول درسش رو بخونی یا اطلاعاتت رو اضافه کنی و بعد بری دنبال تجربه ، کار سخت تر رو انجام دادی ،دلیلش رو اگر بخوام بگم خودش یک مقاله جدا میشه.

خوب امیدوارم با خوندن این مقاله اطلاعات کاملی از مراحل مشاور شدن به دست اورده باشی. اگر در حال حاضر کسب و کاری نداری و یا کسب و کاری داری و میخوای رشدش بدی میتونی از آموزشهای قدم به قدم و کاملا رایگان من استفاده کنی، فقط کافیه روی دکمه نارنجی پایین تر کلیک کنی و از این آموزشها استفاده کنی.

سوالی داشتی کمی پایین تر در قسمت دیدگاه ها برام بنویس خودم شخصا پاسخ میدم، ارادت، داداش رضا.

رضا نکوئی

رضا نکوئی

مدیر و مدرس سایت صفر تا هزار کسب و کار ، از سال 1380 در کار طراحی ، تبلیغات و بازاریابی هستم ، از سال 1390 طراحی سایت و در کنارش تولید محتوا انجام میدم
اشتراک در
اطلاع از
guest