تحقیق و تحلیل ایده های کسب و کار

تحقیق و تحلیل ایده های کسب و کار

وقتی تصمیم میگیری به یک کارآفرین تبدیل بشی و یک ایده ناب و خلاقانه رو به یک کسب و کار عالی تبدیل کنی، باید این نکته مهم رو هم بدونی که فقط داشتن یک ایده جذاب کافی نیست و زمانی میتونی این ایده رو به یک کسب و کار پررونق و موفق تبدیل کنی که مراحل تحقیق و تحلیل اون ایده رو هم عالی انجام بدی.

عزیز داداش سلام، من رضا نکوئی هستم مدیر و مدرس آموزشهای سایت صفر تا هزار کسب و کار. در این مقاله میخوام درباره مراحل و نکات مهم تحقیق و تحلیل ایده های کسب و کار برات توضیح بدم.

این مقاله پیش روی شما تنها یک قسمت از آموزشهای مربوط به ایده های کسب و کار است، بنابراین اگر ایده کسب و کاری داری و میخوای روی رشد و پرورش اون کار کنی، بهتره از مقاله اصلی شروع کنی به مطالعه و قدم به قدم این آموزشها رو بخونی. اگر از اون مقاله شروع نکردی و به اینجا رسیدی، بزن روی لینک زیر و از مقاله اول و اصلی شروع کن:

ایده های کسب و کار

اگر شما هم یک ایده جذاب برای راه اندازی کسب و کار داری، حتما قبل از راه اندازی کسب و کار مد نظر با ایده ای که داری طبق نکات داخل این مقاله ابتدا تحقیقات لازم برای ایده خودت رو انجام بده و از زوایای مختلف ایده کسب و کاری که داری رو تحلیل کن که خدای نکرده بعد از راه اندازی کسب و کار پشیمون نشی.

 

نکات مهم در تحقیق و تحلیل ایده های کسب و کار:

برای تبدیل یک ایده به یک کسب و کار موفق حتما به نکات زیر توجه کن و این موارد رو در ایده کسب و کاری خودت دقیق و کامل زیر ذره بین ببر.

  1. تعریف و شفاف کردن دقیق ایده
  2. تحقیق در بازار و صنعت مد نظر
  3. بررسی قابلیت اجرایی داشتن ایده
  4. ارزیابی ریسک های موجود
  5. ایجاد طرح کسب و کار
  6. آزمایش ایده و نمونه سازی اولیه
  7. راه اندازی کسب و کار

همه ۷ نکته فوق و زیر مجموعه های اونها رو در ادامه بصورت شفاف برات توضیح میدم، نگران نباش داداش رضا کنارته !

 

۱- تعریف و شفاف کردن دقیق ایده:

  • ایده کسب و کار خودتون رو شفاف توضیح بدین
  • ایده شما برای حل چه مشکلی خلق شده؟
  • چطوری ایده شما اون مشکل رو برطرف خواهد کرد؟
  • ایده شما چه خوبیها و مزیت هایی برای مشتریان احتمالی داره؟

 

ایده کسب و کار خودتون رو به طور شفاف توضیح بدین:

در این مرحله از تحقیق و تحلیل ایده حتما و حتما باید دست به قلم بشین و دقیقا و حتما و قطعا روی کاغذ توضیح بدین و همه نکاتی که درباره ایده خودتون دارین رو، روی کاغذ بیارین و از همه زوایا و جوانب مختلفی که به ذهنتون میرسه درباره ایده خودتون روی کاغذ یادداشت کنین.

نوشتن نکات ریز و درشت ایده ای که در سر دارین باعث میشه تا خیلی راحت تر ایده کامل شده خودتون رو تصور کنین و موجودیت کاملی برای شما پیدا کنه. دقیقا بدونین چه کسب و کاری رو میخواین راه اندازی کنین و این ایده کارش دقیقا چیه و چطوری قراره برای شما درآمد تولید کنه.

 

ایده شما دقیقا چه مشکل یا چالشی رو حل خواهد کرد:

یک قسمت از نکات بسیار مهمی که روی کاغذ باید درباره اون بصورت خیلی دقیق توضیح بدین همین نکته است. این ایده جذاب شما قراره چه کمکی به ملت کنه؟ قراره چه باری از روی دوش چه کسی برداره؟ قراره دقیقا کدوم چالش یا مشکل رو حل کنه؟

میدونی چرا این قسمت خیلی مهمه ؟

چون تا دقیقا مشخص نباشه چه مشکلی رو حل میکنه، چرا باید کسی پیدا بشه و به شما پول بده؟

گرفتی چی شد ؟ اگر ایده شما مشکلی از مردم رو حل نکنه، چرا ملت باید بیان به شما پول بدن در اون کسب و کاری که قرار راه اندازی کنی؟ ولی اگر ایده شما یک چالش یا یک مساله رو از یک عده از مردم حل کنه، اونوقت اون عده از مردم حاضر میشن برای رفع دغدغه خودشون به شما هزینه پرداخت کنن تا شما اون مشکل مد نظرشون رو حل کنی و شر اون مساله رو از سر اونها کم کنی. اوکی شد؟

 

نحوه برطرف کردن مشکل و چالش توسط ایده شما:

به صرف اینکه بگی من فلان مشکل رو حل میکنم، همه ملت به سمت شما هجوم نمیارن تا اون مشکل رو براشون حل کنی و ازشون پول بگیری و به این ترتیب ایده کسب و کار خودت رو موفقیت و درآمد برسونی.

اینکه چطوری و از چه طریقی بوسیله ایده شما مشکل و چالش مردم قراره حل بشه هم بسیار مهمه !

مردم زمانی حاضر خواهند شد برای رفع مشکل خودشون از طریق ایده شما، به شما هزینه پرداخت کنن که دقیقا مراحل و روش حل کردن اون مشکل رو توضیح بدی، و این روش شما منطقی و بصرفه و راحت تر و سریعتر از سایر روشهای موجود در بازار باشه.

پس بنابراین روش و مدل حل کردن مشکل ملت هم داستان خودش رو داره و اگر به بهترین نحو اون مشکل مردم رو با ایده خودت حل نکنی، اونوقت باز هم کسی به شما مراجعه نخواهد کرد و کسب و کار آینده شما دچار ورشکستگی خواهد شد.

 

مزیت های و برتریهای ایده شما برای مشتریان:

این قسمت هم نیاز به شفاف سازی و بیان بسیار دقیق داره. ایده شما چه برتری نسبت به سایر ایده های موجود در بازار داره؟

چرا مردم باید برای حل مشکل و مساله خودشون از طریق ایده شما اقدام کنن؟ چرا نباید از سایر ایده های موجود در بازار برای حل اون مشکل خودشون استفاده کنن؟

اینجاست که بحث برتری ها و مزیت های ایده مطرح میشه و اگر ایده شما به شکل بهتری مشکل مشتریان رو حل کنه، اونوقت انتخاب اول مشتریان احتمالی میشی.

پس در قسمت شفاف سازی ایده، فراموش نکنی که این قسمت رو هم دقیق و کامل برای خودت روی کاغذ بیاری که چه برتری هایی نسبت به سایر رقبای احتمالی داری. و اگر برتری نداشتی کارت بسیار سخت میشه و بهتره ایده رو در همین مرحله نگه داری و فکری برای بهتر بودن از رقبا کنی و اگر برتری بسیار ارزشمندی ایجاد کردی اونوقت سراغ ادامه مراحل تبدیل ایده به کسب و کار بری.

 

۲- تحقیق در بازار و صنعت مد نظر:

در قدم دوم تحقیق و تحلیل ایده های کسب و کار به سراغ تحقیق در بازار و صنعت مد نظر میریم و نکات مهم این قسمت رو در ایده کسب و کار خودمون بررسی و کامل میکنیم.

  • شناسایی بازار هدف
  • بررسی نیازها، خواسته ها و رفتار مشتریان احتمالی
  • بررسی رقبا
  • بررسی مسیر بازار و صنعت در این ایده

 

شناسایی بازار هدف :

یک اشتباهی که اکثر کارآفرینان و صاحبین ایده کسب و کار در این قسمت دارن اینه که وقتی ازشون سوال میکنی، مشتریان ایده شما چه کسانی هستن، پاسخ میدن؟

همه مردم میتونن از ایده کسب و کار من استفاده کنن و این ایده به درد همه میخوره !

این بزرگترین اشتباه در شناسایی بازار هدف است. اگر شما میخوای ایده خودت رو به کسب و کار تبدیل کنی و از اون کسب و کار درآمد داشته باشی، باید خیلی ریز و دقیق مشخص کنی بهترین مشتریان احتمالی اون کسب و کار شما چه کسانی خواهند بود؟

مطمنا در شروع راه اندازی کسب و کار نوپای شما، امکان ارائه خدمات به کل کشور وجود نداره و شما نمیتونین در این حجم عظیم و بزرگ ارائه خدمت کنی.

به خاطر همین مطلب است که شما باید بخش کوچکتری از مردم رو برای ارائه کالا یا خدمات خودت انتخاب کنی و این بخش باید بهترین قسمت و ارزشمندترین مشتریان احتمالی کسب و کار شما باشن.

وقتی بخش کوچکی از بازار رو انتخاب میکنی و فقط روی اونها متمرکز میشی، حالا ارائه خدمات به این بخش کوچک خیلی راحت تر و قابل دسترس تر است. غیر اینه ؟

پس شناسایی بازار هدف و شناسایی بهترین مشتریان که احتمالا بیشترین نیاز رو به کسب و کار آینده شما دارن و حاضرن بیشترین مبلغ رو به شما پرداخت کنن بسیار مهمه، درست میگم؟

این طوری خیلی سریع جنس و یا خدمات خودت رو به پول تبدیل میکنی در مقایسه با زمانی که هر کسی که به کالا یا خدمات شما نیاز داره یا نداره رو، صدا بزنی که بیاد و ازت خرید کنه.

 

بررسی نیازها و رفتار مشتریان احتمالی:

یکی از نکات مهم تحقیق در بازار و صنعتی که قراره در اون کار کنیم اینه که مشتریان احتمالی چه نیازهایی دارن و با توجه به این نیازها و بازار موجود چه رفتاری از خودشون نشون میدن.

وقتی شما میتونی از یک ایده کسب و کار به درآمد عالی و پایدار برسی که بدونی مشتریان آینده ایده کسب و کاری شما دقیقا چی میخوان از شما ؟

وقتی بتونی ایده کسب و کار خودت رو با نیاز مشتریان منطبق کنی و بهترین پاسخ رو به نیاز مشتری با ایده خودت بدی، اونوقته که مورد استقبال و بازخورد مثبت مشتریان ایده خودت قرار میگیری.

هر چه ایده شما، کسب و کار بهتری برای رفع دقیق تر نیازهای مشتریان ایجاد کنه، موفقیت شما در آینده بیشتر و ضمانت درآمد پایدار شما قوی تر خواهد بود.

بنابراین عزیز داداش بگرد دنبال اینکه چطوری بهتر به ملت خدمت کنی، تا ملت برای رفع نیاز خودشون تو رو انتخاب کنن ،همین!

 

بررسی رقبا :

بررسی رقبا رو هم بارها درباره اش برات توضیح دادم، خلاصه اش این میشه:

اینکه رقبا چه کسانی هستن، چطوری خدمات میدن، کیفیت خدماتشون چطوریه، مشتریان چقدر از اونها راضی هستن، این رقبای عزیز چه خوبیهایی دارن و … اینها نکاتی است که شما باید دقیقا بدونی تا بتونی ایده کسب و کار خودت رو با توجه به رقبا اندازه گیری کنی و خدماتی برای ارائه مهیا کنی  که در یک جمله : از رقبا برتر باشی تا مورد استقبال مشتریان قرار بگیری.

 

بررسی مسیر بازار و این ایده در صنعت مد نظر شما:

در مراحل تحقیق و تحلیل ایده های کسب و کار اینکه ایده شما قبلا در بازار بشکل عملی پیاده شده یا نه؟ چه بازاری برای اون ایده شکل گرفته ؟ مسیر حرکت و رشد اون ایده و بازار اون به چه سمتی است ؟ چه آینده ای برای اون پیش بینی میشه؟ مشتریان چه نظراتی برای اون ایده و کسب و کار دارن و چه توقعاتی از مدیران این ایده ها و کسب و کارها دارن، اینها نکاتی است که باید دقیق رصد بشن.

قطعا بدون شناخت مسیر بازار و آینده اون کسب و کار، نمیشه وارد اون صنعت شد و کسب و کار موفقی برای خود ایجاد کرد، قبول داری؟

 

۳- بررسی قابلت اجرایی داشتن ایده:

ایده شما واقعا قابل اجراست ؟ یا توهمات و هیجانی است که فقط در درون شما شعله میکشه؟

اگر بی گدار به آب بزنی مطمئن باش چیزی جز سرگردانی و پشیمونی برات نخواهد داشت، بنابراین در مراحل تحقیق و تحلیل ایده کسب و کار حتما قابل اجرا بودن اون ایده رو هم باید بصورت دقیق بررسی کنی.

  • امکانات و منابع لازم برای اجرای ایده رو داری؟
  • تخصص و دانش کافی برای اجرای ایده رو داری؟
  • منع قانونی برای اجرا ایده شما وجود نداره ؟
  • این ایده از نظر اقتصادی قابلیت اجرا داره و بصرفه است؟

۴نکته فوق دیگه کاملا واضح هستن و نیاز به توضیح بیشتر نداره، بنابراین به هر کدام از آنها با صداقت و دقت جواب بده و در جریان باش جواب های مثل انشاالله که مشکلی نیست، فکر نکنم موردی داشته باشه و …به درد عمه جان من هم نمیخوره !!

برای هر کدام از موارد فوق باید دقیق ترین و بی نقص ترین جواب رو داشته باشی وگرنه فقط خودت و ایده کسب و کار آینده ات رو در هفت خان رستم قرار دادی.

 

۴- ارزیابی ریسک :

  • چه ریسک های احتمالی برای ایده شما وجود داره ؟
  • برنامه شما برای مقابله با ریسک های احتمالی چیه ؟
  • آیا پشتوانه ای مثل بیمه برای مقابله با ریسک های احتمالی وجود داره ؟

در مبحث ارزیابی ریسک و خطرهای احتمالی برای پرورش ایده کسب و کار به نکات فوق توجه کن و با چشمان باز به سمت راه اندازی کسب و کار با ایده جذاب خودت برو.

فراموش نکن که هر گونه بی توجهی به این مراحل تحقیق و توسعه ایده کسب و کار که در این مقاله برات نوشتم میتونه واقعا مسیر موفقیت ایده شما رو دچار چالش بزرگی کنه و آینده زیبایی که برای خودت تصور میکردی رو به کابوس عجیبی تبدیل کنه.

نمیخوام بترسونمت ! فقط میخوام حواست رو جمع کنی و با چشمان باز و با اطلاعات کافی و تصمیم گیری منطقی پیش بری. میخوام یا با دلایل منطقی از ادامه پیگیری ایده انصراف بدی، یا با قدرت حتما به موفقیت برسی.

بنابراین آگاهانه و با اطلاعات کامل و دقیق حرکت کن و نگران نباش، این طوری امید است که به موفقیت کامل برسی.

 

یک سوال خیلی مهم :

عزیز داداش خبر داری در سایت صفر تا هزار کسب و کار من، آموزشهای کاملا رایگان و قدم به قدم برای رشد کسب و کار شما وجود داره؟
این آموزشهای کاملا رایگان و صفر تا هزار کسب و کاره، آموزشهای ویدئویی که فقط برای موفقیت کامل شما در کسب و کار آفلاین و آنلاین طراحی شده و قدم به قدم از قبل از انتخاب شغل تا رسیدن به موفقیت کامل شما رو راهنمایی میکنه.

دوباره میگم این آموزشها کاملا رایگانه و نیاز به پرداخت هیچ مبلغی در ابتدا یا بعد از دیدن هر آموزش نداره، بزن روی لینک زیر و از قدم اول شروع کن به دیدن این ویدئوها.

آموزشهای قدم به قدم کسب و کار

 

 

۵- ایجاد طرح کسب و کار :

طرح کسب و کار نقشه ای جامع و کامل از اجزا مهم ایده و کسب و کار آینده شماست. حالا که به تحقیق و تحلیل ایده های کسب و کار مشغول هستی، باید اطلاعات مختلف مراحل تبدیل این ایده به یک کسب و کار موفق رو بصورت کامل گردآوری کنی.

این اطلاعات مختلف از ایده و کسب و کار آینده شما به اسم طرح کسب و کار جمع آوری میشه و در یک جزوه چاپی راجع بخش های مختلف اون توضیح داده میشه.

طرح کسب و کار و جزوه و جزئیات اون برای ارائه به سرمایه گذاران هم مفیده و اگر برای ایده خودتون نیاز به جذب سرمایه گذار داشته باشین، این جزوه و طرح کسب و کار اطلاعات کامل با جزئیات لازم رو در اختیار سرمایه گذاران احتمالی قرار میده.

یک طرح کسب و کار جامع شامل این موارد میشه :

  • خلاصه ایده و پروژه : ارائه کوتاه از ایده، بازار هدف، مزیت رقابتی و آینده ای که برای ایده خود پیش بینی میکنین
  • معرفی شرکت شما و مجری ایده: معرفی مجموعه ای که دارین یا قراره راه اندازی کنین، نیروهای کلیدی و بخش های مختلف اون
  • معرفی کامل ایده و محصولات یا خدماتی که قرار ارائه کنین و مزیتهای اون
  • معرفی بازار هدف و بهترین مشتریانی که میتونن برای ایده شما وجود داشته باشن
  • استراتژی بازاریابی و جذب مشتری و توضیح نحوه بدست اوردن مشتری و تبدیل کردن اونها به خریدار
  • برنامه های عملیاتی برای اجرای ایده و قدم های مختلف صفر تاصد به نتیجه رساندن ایده
  • مقدار سرمایه مورد نیاز و مشخص بودن دلیل آن مبالغ در اجرای ایده
  • چشم انداز اینده ایده و کسب و کار و پیش بینی که از مراحل مختلف موفق شدن ایده دارین

 

۶- آزمایش ایده و نمونه سازی اولیه :

اکثر مراحل تحقیق و تحلیل ایده کسب و کار تا اینجا روی کاغذ بود، در قدم ششم ایده رو در مقیاس کوچیک اجرا میکنیم و با ارائه نمونه اولیه محصول یا خدمت مد نظر به مشتریان احتمالی، نظر و بازخوردهای اونها رو جمع آوری میکنیم و در بهبود محصول یا خدمت مد نظر از اونها استفاده میکنیم.

قطعا تولید انبوه قبل از آزمایش نمونه اشتباه بزرگی است و حتی اگر ایده شما ارائه یک خدمت به مردم باشه، اون خدمت در ابتدا در مقیاس کوچیک اجرا میشه و به تعداد اندکی از مشتریان احتمالی ارائه میشه تا بعد از جمع آوری نظرات و اصلاحات لازم، نمونه اصلی با عیب و نقص کمتری به بازار وارد بشه.

این نمونه کوچیک خیلی هم نباید حداقل و کوچیک باشه و تعداد اون باید به حدی باشه که نظرات و بازخوردهای واقعی رو به عنوان مشت نمونه خروار در پی داشته باشه، بنابراین با ساخت یک نمونه یا ارائه خدمت به یک نفر و پرسیدن نظر اون یک نفر، این قسمت رو عالی انجام ندادی، حواست هست یا نه؟

 

۷- راه اندازی کسب و کار :

اگر ۶ مرحله بالا از مراحل تحقیق و تحلیل ایده کسب و کار رو درست انجام داده باشی در مرحله هفتم یواش یواش به جایی میرسی که متوجه میشی وقت راه اندازی کسب و کار و تبدیل ایده به یک شغل واقعی است.

در راه اندازی کسب و کار و تبدیل ایده به درآمد از نکات مطرح شده در این مقاله استفاده کن و از سایر ابزارها و روشهایی که میشه مدیریت کسب و کارت رو بهتر انجام بدی غافل نشو.

در این مقاله جای توضیح بیشتر درباره روشهای مدیریت کسب و کار و استفاده از ابزارهای مختلف اون نیست، اما بدون که فقط به دانش خودت اکتفا نکن و همیشه در حال تحقیق و بررسی برای اجرای بهتر کسب و کار خودت باش.

به طور منظم اتفاقات و دست اوردهای کسب وکار رو رصد کن، هر جا که نیاز به تغییر و اصلاح داشت انجام بده و روز به روز محصول یا خدمتی که برای ارائه آماده کردی رو بهتر کن تا به موفقیت بیشتر برسی.

خوب عزیز داداش در این مقاله سعی کردم نکات مهمی که برای تحقیق و تحلیل ایده کسب و کار خودت لازم داری رو برات بنویسم، امیدوارم این نکات در تبدیل ایده شما به یک کسب و کار پررونق راهنمایی کافی برات باشه.

سوالی داشتی در قسمت دیدگاه ها کمی پایین تر بپرس در اولین فرصت خودم پاسخ میدم و اگر سوالت خیلی طولانی باشه میتونی از قسمت رزرو مشاوره، یک وقت مشاوره با من تنظیم کنی.

ارادت، داداش رضا

رضا نکوئی

رضا نکوئی

مدیر و مدرس سایت صفر تا هزار کسب و کار ، از سال 1380 در کار طراحی ، تبلیغات و بازاریابی هستم ، از سال 1390 طراحی سایت و در کنارش تولید محتوا انجام میدم
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها